Städguiden

vi delar med oss av våra tips och tricks

Det största misstaget som människor gör när de städar är att städa rum för rum (det här kallas "zonstädning"). Det går väldigt långsamt! De flesta proffsen ställer sig positivt till "uppgiftsrengöring": att städa efter sysslor, såsom att damma, moppa, dammsuga osv.


Följ dessa sju steg och hela ditt hus kommer att blänka om fyra timmar om du är nybörjare, två och en halv när du blivit ett proffs.

Den rekommenderade planen för att hantera städningen? Top-to-bottom, vänster-till-höger. Ett tips är att börja i badrummet.

För varje delmoment börjar du på den högsta punkten i rummet (om du dammar kan det betyda höga hyllor) och flyttar dig från vänster till höger i rummet.


Steg 1: Damma ditt hus. Damma varje rum, inklusive överdelarna på alla möbler, hyllor och alla räcken, liksom bildramar, TV-skärmar och prydnader. För att bli av med fingeravtryck, fukta en mikrofiberduk med varmt vatten.


Steg 2: Rengör möbeltyger. Gå igenom huset och bädda sängar, organisera kuddar och filtar.


Steg 3: Rengör speglar och glas.Torka av speglar och fönster i hela huset.


Steg 4: Rengör övriga ytor. Torka av alla ytor och diskbänkar i hela huset, desinficera efter behov.


Steg 5: Rengör köket och badrummet. Torka av och spraya rengöringsmedel på badkar, handfat och toaletter. Skrubba. Därefter, i köket, torka ur mikrovågsugnen, skåp och ugn.


Steg 6: Rengör golv. Sopa, moppa eller skrubba badrums- och köksgolv, och alla andra golv som behöver det.


Steg 7: Dammsug huset


Extratips: rengöring av persienner och gardiner

Hur rengör man egentligen persienner och gardiner?

Jo, om det ska vi berätta!

Som allt i hemmet så blir även persienner och gardiner smutsiga. Det är dock lätt hänt att man försummar dem eftersom att många tror att det är svårt att rengöra dessa och är lite osäkra på hur det går till. Det är i själva verket extremt lätt att rengöra både och, när man väl har gjort det ordentligt en gång.


Här går vi igenom olika typer av gardiner och persienner och optimal rengöringsmetod. Ha i åtanke att i första hand gå efter de anvisningar som kom med produkten.

Generellt

Vanliga gardiner kan tvättas på två sätt, för hand eller i maskin. Maskin är självklart det optimala, framför allt när det gäller bomullsgardiner. Dessa går bra att tvätta i både 40°C och 60°C. Det viktigaste att veta är att det krävs mycket vatten när man tvättar gardiner. Att därför tvätta varje gardin för sig är att föredra, även om det är mer tidskrävande.

Är gardinerna av känsligare material råder vi dig att tvätta dem för hand eller i ett anpassat program om din maskin har det. Lägg helst gardinerna i en tvättpåse avsedd för ömtålig tvätt. En tvättpåse är oavsett en god investering om du vill tvätta ömtåliga material i en tvättmaskin, som oftast är utformade för mer tåliga plagg som jeans och tröjor.

Men lamellgardiner då?

Lamellgardiner växer i popularitet, vilket inte är konstigt eftersom att de är vackra att se på men lätta att underhålla. En lamellgardin har ofta avtagningsbar textil som då kan tvättas utan komplikationer i maskin. Det som är viktigt att veta är att aldrig stressa torkningen av en lamellgardin, på grund av att de lätt blir skrynkliga av att torkas i torktumlare. Det perfekta sättet är att torka dem är på golvet i 20 grader.

Persienner av aluminium/plast

Persienner kräver inte att du tar ner dem för att enkelt rengöra, det tar endast onödigt lång tid. Undantaget är om de är väldigt flottiga och smutsiga, då kan det vara läge att ta ner dem och låta de ligga i lätt såpat vatten i badkaret ett tag och sedan torka av. De måste torka helt före de hängs upp igen.

Annars ska du först dammtorka dem med en mikrofiberduk. För att nå lamellerna kan du skapa en rengörare avsedd för just detta. Fäst en mikrofiberduk på något långt, exempelvis ett grillspett. Det blir då enkelt och effektivt att rengöra lamellerna, på båda sidor. Sedan kan du fukta mikrofiberduken med lite ljummet vatten och några lite såpa och torka av försiktigt.


Träpersienner

Till persienner i trä ska du undvika att använda vatten, bara dammtorka. Finns det fläckar kan du fukta ett hörn av en fiberduk i lätt såpat vatten och gnugga på fläcken. Ta sedan en torr trasa och torka av genast för att fukten inte ska skada träet.